
Mif: Qəhvəyi şəkər ağ şəkərdən daha sağlamdır və kökəltmir.
Fakt: "Qəhvəyi şəkər ağ şəkərlə eyni kaloriyə malikdir və daha sağlam deyil."
Bunun bir neçə səbəbi var:
1. Şəkər tərkibi – Qəhvəyi şəkər də saxarozadan ibarətdir və orqanizm onu ağ şəkərlə eyni formada həzm edir.
2. Melasasın təsiri – Ağ şəkərdən fərqli olaraq qəhvəyi şəkərin tərkibində melasas var. Bu ona fərqli dad və rəng versə də, tərkibindəki mineralların miqdarı (dəmir, kalsium) orqanizm üçün elə də əhəmiyyətli deyil.
3. Minimal fayda – Rafinə olunmadığı üçün qəhvəyi şəkərin tərkibində cüzi miqdarda vitamin və mikroelementlər var ki, onlar orqanizm üçün faydalı ola bilər. Lakin həddindən artıq istehlakı sağlamlığa zərərlidir.
Nəticə: Şəkər istər ağ olsun, istər qəhvəyi, normadan artıq istehlakı kökəlməyə və sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər.